Arrenquen les Jornades Castelló Ciutat Cuidadora

Sota el lema “Les cures són essencials”, diverses associacions de la ciutat pretenen posar les cures en el centre del debat públic

El passat divendres 22 d’octubre van començar en el Centre Urban les primeres Jornades Castelló Ciutat Cuidadora, amb una conferència sobre Economia Feminista i Cures, a càrrec de l’economista i sociòloga María Jesús Izquierdo Benito.

Les jornades continuaran el dimecres 27 en el IES Politècnic amb un espectacle taller teatral titulat “Dóna’t temps” de la companyia Teatre de Caixó. Mitjançant tècniques com el teatrefòrum o el teatre imatge, les persones participants podran reflexionar de manera experiencial sobre els seus usos dels temps, l’espai que ocupen les cures en aquests usos, i com estan organitzats en la nostra societat.

La següent activitat serà una taula rodona sobre models de Ciutats Cuidadores, el dijous 28, també a l’IES Politècnic, amb la participació de persones expertes que coneixen de primera mà les experiències de ciutats com Barcelona, Madrid o València. Amb aquest acte, les associacions organitzadores busquen models d’inspiració per a dissenyar un full de ruta adaptat a la ciutat de Castelló, que els permeta dur a terme accions i reivindicacions concretes per construir un Castelló cuidador.

Per últim, el dissabte dia 30, de nou al Centre Urban i durant tot el dia, hi haurà diverses activitats. La primera d’elles serà una taula rodona de projectes relacionats amb les cures de fora de Castelló, que compartiran les seues experiències i aprenentatges. Hi participaran iniciatives relacionades amb la lluita contra la soledat de les persones majors, la recuperació d’espais abandonats per a l’ús comunitari, projectes relacionats amb la diversitat funcional i el dret a una vida independent, o altre models d’habitatge que posen les cures i la vida en comú en el centre.  Es realitzarà també un taller de mapatge de projectes de Castelló i es conclourà amb una reflexió sobre les estratègies a seguir a partir d’ara.

Les associacions que impulsen el projecte Castelló Ciutat Cuidadora porten treballant des d’abril i van començar la seua acció pública en setembre, amb passejades ciutadanes per diferents barris de Castelló, per tal d’analitzar el paper que juguen les activitats de cures i de la vida quotidiana en el disseny urbà. A més, han engegat la campanya “Les cures són essencials”, que té per objectiu visibilitzar l’actual estat de les cures i les desigualtats que genera.

Mira el vídeo de la conferència: